Els Enginyers industrials de Catalunya, aliats amb el Moviment “Mieses”, organitza el II Fòrum Internacional de Desenvolupament Sostenible i Saludable (Delta de l’Ebre, 29 i 30/9 i BCN, 2/10/2017)

El mon ha anat avançant històricament perquè les aliances entre persones i gent compromesa de societats i nacions amb forta identitat ho han fet possible al implicar-se en els processos de canvi.  Les grans crisis internacionals han estat per necessitat els motors d’aquests canvis. La gran Depressió del 29, mitjançant una potent innovació tecnològica va generar extraordinaris avanços en les comunicacions, en l’ús de la energia,… i en grans invents de la humanitat. Igualment ara, quan tot pareix que es vingui avall, no som més que al preludi de una profunda transformació de la societat en un camí que creiem esperançador. La recuperació dels valors ètics per la pressió de la pròpia societat civil, junt a la humanització del treball i la tecnologia han de facilitar el que ha de ser un desenvolupament sostenible i saludable, seguint l’horitzó del ODS de UN pel 2030.

Un petit i influent país d’Amèrica, Uruguay, al bell mig de dos grans potencies com Argentina i Brasil, celebrà el 2016 el I Fòrum sobre Desenvolupament Sostenible. Un país que s’ha erigit com una societat equilibrada i avançada en un continent convuls. Un país fundat sobre bases socials per José Batlle, fill de catalans i que ha generat presidents de govern com José Mujica, el 40 President, del 2010 al 2015, tot un referent pel seu exemple i paraules sobre el nou mon a construir. Ara, amb germanor ens venen a ajudar a obrir els ulls amb la transcendència de gaudir del que som i tenim per garantir la sostenibilitat. Compartint la filosofia, aquest any 2017 s’escollí Catalunya com a seu del II Fòrum per raons diverses com els nostres valors patrimonials, culturals, ambientals i de progrés social i econòmic, que marcats per l’esperit innovador i d’identitat ens caracteritzen.

El Segle XX va moure a la majoria de les persones cap a les conurbacions urbanes. L’allau migratori extern i intern va trencar l’ordre del territori, així com la distribució de famílies, bens i serveis. Però segons l’indret es va poder arribar a temps, no solament per aturar els problemes, sino a trobar solucions per millorar la qualitat de vida cívica. Allà on ments privilegiades i amb visió de futur ho van preveure, la mar abunda urbana va ser acollida i distribuïda amb prestacions dignes. A Barcelona hem tingut la gran sort de tenir al geni, Ildefons Cerdà, enginyer i urbanista, capaç de dissenyar al enderrocar-se les muralles un Eixample exemplar, que després de més de 160 anys, segueix sent un model de ciutat humanitzada i sostenible. Els arbres li donen identitat i els equipaments es distribueixen amb una racionalitat extraordinària, tot i ser una ciutat amb una alta densitat d’ocupació. Altres grans professionals, com Albert Serratosa amb visió metropolitana i Albert Vilalta, amb la mobilitat, han demostrat que es podia arribar a temps en aconseguir un país fins cert punt equilibrat que ha respectat i posat en valor la personalitat territorial i comarcal amb projectes innovadors, amb visió de futur.

No es lluny un altre petit país com Suïssa que ha aconseguit respectar el seu medi natural i mantindre la seva personalitat, envoltat de països com França, Italià i Alemanya, amb projectes cantonals preciosos de gran futur, entre l’aigua dels estanys i les roques dels Alps, i parlant tres idiomes europeus. Però ells curiosament decidiren no ser europeus, sino suïssos, respectats per tothom i reconegudes les seves excel·lències i les seves mancances. Els hi manquen els grans rius de comunicació que estan a l’origen de moltes capitals europees. Aquell Sena de Paris o aquell Tamisis de Londres. Recursos que sortosament tenim a Catalunya, com el riu Ebre que donà nom a la península, originari del seu gran Delta, i la mar Mediterrània. Un mar vital d’intercanvi de cultures, que amb els ports de Barcelona, Tarragona i Valencia, Alacant… espera tenir el seu gran corredor pel desenvolupament d’empreses i projectes innovadors, mobilitzant l’intercanvi de mercaderies a Europa.

Però alerta, al vell mig d’aquest corredor mediterrani hi tenim un territori d’una especial vàlua en tots sentits: les Terres de l’Ebre – Reserva Natural de la Biosfera, un veritable patrimoni de la Humanitat on es troben dos Parcs Naturals, meravelles de la natura. El Parc Natural del Delta del Ebre, paradís d’aus, i a la vegada exemple d’activitat econòmica sostenible en dos sectors claus, el agropecuari i el turístic. I ben a prop, el Parc Naturals dels Ports, l’últim reducte dels boscos alpins. I lligant-ho tot, el riu Ebre, eix vital i vertebrador del territori, salvaguardat pel Moviment cívic més significatiu a nivell d’Estat en la última dècada: el Moviment de Defensa de l’Ebre, que ha evitat el seu transvasament – encara una batalla inacabada- i que ha tingut un paper determinant en la generació de la nova cultura del agua que els riberencs han fet ràpidament seva.

Per tot això, hem cregut del màxim interès per debatre sobre “Desenvolupament Sostenible i Saludable”, posar sobre la taula les nostres millors experiències, vinculant l’Ebre i la ciutat de Barcelona, integrant-hi, a més a més, matèries claus pel nostre futur com la força del voluntariat i el lligam entre empreses d’economia social i empreses de la economia de mercat, saludables i responsables, per generar creixement i igualtat. Conceptes de convivència que son el paradigma idoni per la reflexió, on la iniciativa privada i la sensibilitat social ens permetran crear el futur que volem.

El Col·legi d’Enginyers, compromès amb la realitat i necessitats de país, mitjançant grups de treball implicats en aquest II Fòrum, amb estreta col·laboració amb les institucions i la societat civil, ve realitzant estudis en matèries de desenvolupament com: la mobilitat i seguretat viaria en Smarts Cities, la empresa i el desenvolupament tecnològic, la protecció del medi ambient, els plans d’acció social, etc., sempre amb l’objectiu essencial de que tota evolució amb el bons usos de la tecnologia s’ha de dirigir per millorar la seguretat i qualitat de vida dels habitants. Per això, tant la organització d’aquest Fòrum com el marc, l’objectiu i les possibilitats de resultats encaixen en el nostre tarannà de integrar esforços. Segur que serà un èxit perquè sabem treballar en equip i es fa a casa nostra. Vos invitem a assistir i participar. Tot es gratuït amb esperit de voluntariat.

 

Josep Lluis Pedragosa

Josep Lluis Pedragosa
Enginyer Industrial, www.eic.cat
joseluispedragosa@gmail.com