Referèndum i Desenvolupament Sostenible
Està vist que les urgències se superposen. Per un costat, el Referèndum, que, si Rajoy i el tiempo lo permiten, se celebrarà el 1 d’Octubre, i per l’altre costat, el II Fòrum Internacional de Desenvolupament Sostenible i Saludable, que està previst realitzar, en dues sessions: el 29 i 30 de setembre a Deltebre i Sant Jaume, sobre Territori i Activitat econòmica, i el 2 d’octubre, a Barcelona, sobre “Ciutat i empresa responsable”.
Estarem entretinguts: amb els últims dies de la Campanya Pro-Referèndum i a l’endemà, l’anomenat Dia D, suposant que hàgim pogut votar, i segons quin sigui el resultat, calculant uns i altres què s’ha de fer o què es pot fer. El cas és que, poc abans i immediatament després, està prevista (i de molt abans que es conegués la data del Referèndum) la celebració d’aquest II Fòrum sobre una qüestió – el Desenvolupament Sostenible-, que és tant urgent (i potser més encara) com el dret a decidir, que marca greument l’agenda internacional i que, evidentment, no s’aborda amb la gravetat que requereix una situació insostenible a tots nivells com la que estem vivint.
De tot plegat en tindrem notícia el pròxim dimarts 18 de juliol, a les 12 del migdia, a la seu de l’IDCE, a Tortosa, en què, en roda de premsa, Manuel Bestratén, organitzador d’aquestes sessions amb gran participació vinguda de tot arreu, ens explicarà l’origen i objectius d’aquesta trobada que reunirà personalitats de primer nivell en tots els camps de la realitat social.
Bestratén és un activista social i empresarial tortosí que, amb l’arquitecte Salvador Tarragó, tirà endavant, fa vint-i-cinc anys, el Museu de l’Ebre al Pont del Mil·lenari i l’associació Amics de l’Ebre, realitats cuinades entre Barcelona i Tortosa, amb múltiples contactes i activitats amb grups culturals de base de tot el país ebrenc, i que durant tot aquest temps (amb exposicions d’art, congressos i conferències, publicacions de llibres i promovent manifestos i manifestacions, com les primeres que es van celebrar el 2000 contra el PHN d’Aznar) ha realitzat una intensa tasca de desvetllament social davant la somnolència gairebé perpètua de bona part de la classe política local, si més no, la més instal·lada.
Ara es reprèn la batalla, donant-li la dimensió internacional que requereix el moment mundial que vivim, sobretot després del crack financer de fa deu anys, que ha comportat, encara, més patiment humà i més destrucció de recursos naturals, indispensables per a una vida digna, però que han servit per generar més corrupció i més desigualtats socials.
De tot això es parlarà –des de la realitat catalana, però amb visió global- en aquest II Fòrum Internacional, organitzat pels Enginyers Industrials de Catalunya, el Moviment Internacional d’Excel·lència, Salut Empresarial i Sostenibilitat (miesesglobal.org), el World Quality Organization (WQO) i Save the life-Save the Planet (Salvem la Vida, Salvem el Planeta), amb col·laboració de Generalitat, Diputació de Tarragona i Barcelona, ajuntaments, consells comarcals, empreses, universitats i entitats culturals, socials i ecològiques.
Els temes de debat abordaran la riquesa ambiental i l’activitat econòmica, el que implica la Reserva de la Biosfera, la Nova Cultura de l’Aigua, els productes i les empreses del territori, el sector agropecuari i el turístic, amb conferència de clausura per part de Federico Mayor Zaragoza, ex president de UNESCO.
A Barcelona, altres tants debats sobre desnvolupament urbà i mobilitat, voluntariat, economia social i empreses socialment responsables. En total, uns 90 ponents per a una sola qüestió: farem tot el que cal per arreglar d’una vegada aquest món?
(Aquest Article fou publicat al Semanari l’Ebre, de les Terres de l’Ebre, el dia 14 de juliol de 2017).
Xavier Garcia Pujades
Escriptor i periodista
xaviergarciapujades@gmail.com
Deja tu comentario